sâmbătă, 3 iunie 2017

Daniela Ulieriu și „Asia mea”, la Galeria Întâlnirilor

Miercuri, 7 iunie 2017, ora 19, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București) se va desfășura o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc o călătorie în Asia și o prezentare în premieră a cărții Asia mea, scrisă de Daniela Ulieriu. Invitată: Daniela Ulieriu.  Co-moderatoare: Ionela-Violeta Anciu. Evenimentul are loc sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane și face parte din seria intitulată „Femei la Galerie”.

Ce culoare dominantă are Birmania? Cum e lumina în Indonezia? Cum miroase Mekong-ul? Despre toate acestea și multe altele, vom afla prin intermediul fotografiilor și impresiilor invitatei.

Daniela Ulieriu are o dublă calitate: este un jurnalist cu o experiență de cincisprezece ani și un călător pasionat. Timp de zece ani, a voiajat enorm, viața ei semănând foarte bine cu cea a unui nomad. O parte din impresiile sale de călătorie au fost transformate în articole pentru diverse publicații de gen: „Descoperă”, „Vacanțe și Călătorii”, „Igloo”, „Insight”, „Aeroportul”, „City”, „Travel Advisor”…
În 1996 a absolvit Școala BBC de Televiziune, după care a lucrat în TVR, unde a făcut reportaje pentru „Jurnal” și alte emisiuni („Cu ochii în patru”, „Acum poți afla” etc.). Ulterior s-a mutat la Prima TV, la „Obiectiv”, o emisiune de anchetă și reportaj. În 2002, emisiunea s-a transformat în „112, spitalul de urgență”. Lucra la Camera de Gardă a unui spital bucureștean, suflet la suflet cu medicii de la Urgență. Sătulă de acest comerț permanent cu durerea oamenilor, s-a reorientat și, din 2003, a început să lucreze ca freelancer. A realizat câteva documentare, apoi a colaborat cu tipografia Gutenberg din Câmpulung Moldovenesc, unde a coordonat albumele de artă Mândrescu și Feodoroff. Ca freelancer, a vândut materiale unor reviste și agenții și a început să călătorească. A descoperit minunile Asiei de Sud-Est: Ayuthaia, prima capitală a regatului Siam; Birmania, cu străvechiul Bagan – Ținutul celor 2000 de temple; Cambodgia, cu templele Angkorului – ultimele două fiind poate cele mai impresionante locuri de pe Terra. A navigat pe Mekong până la peșterile lui Buddha; a ajuns în India, la templele erotice din Kajuraho; a văzut cum pluteau mâini pe jumătate arse prin apele Gangelui. A poposit la Sernath, locul unde Buddha hrănea căprioarele; a căutat la Serampore urmele lui Eliade.
În anul 2005, a început să lucreze pentru Fundația Umanitară J.F. Gacha, patronată de Ly Dumas, o mare doamnă a Africii și una dintre cele mai eficiente ambasadoare ale Continentului Negru în lume. A petrecut multe luni în vestul Camerunului, la Bangoulap. A coordonat „Perles, couleurs d’Afrique”, un album de artă care a și luat Premiul Asociației Editorilor din Franța, fiind considerat „Cea mai frumoasă carte a anului 2010”. Experiența africană i-a modificat retroactiv impresiile asupra Asiei, deschizând, precum un al treilea ochi, porțile și acuitatea percepției. În prezent este expert la Institutul Cultural Român și voluntar la fundația JFG – Camerun. Pregătește o carte despre Asia, care va apărea în acest an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...