duminică, 3 decembrie 2017

Expoziția „REînTOARCEREA”, la Galeria Întâlnirilor

Marți, 5 decembrie 2017, ora 19, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București) va avea loc vernisajul expoziţiei REînTOARCEREA” a artistei Alina Codin. Curatori: Horațiu Dreghiciu și Daniel Sur. Expoziţia va putea fi văzută în perioada 1-10 decembrie 2017, de marți până duminică, în intervalul orar 14-22. Evenimentul se derulează sub egida Asociaţiei Naţionale pentru Arte Vizuale Contemporane.

Expoziția propusă de Alina Codin se revendică în mod spontan și sincer din spiritul ancestral al folclorului local și al artei populare românești. Dar artista nu pune doar accentul pe sugestiile artei populare, pe manifestările ei decorative, ci reflectă mai degrabă asupra sensurilor arhaice ale existenței și cât de contemporane rămân aceste sensuri. Alina Codin nu revizitează totemul sau simbolul doar într-o stare lirică, poetică, de contemplație. Ca și alți admiratori ai artei populare românești, Alina Codin a rămas frapată de frumusețea simplă a compozițiilor decorative din artefactele arhaice, iar pentru ea ornamentația folclorică nu este un simplu joc, ci rodul unei gândiri și al unor pre-judecăți colective. Este știința de a compune armonii vii și puternice, cu tonalități intense. Folosindu-se de frunze, ochi, figuri de oameni, păsări și figuri geometrice, Alina Codin reușește să creeze o lume proprie.

Tablourile din această serie și, în general, pictura sa frapează, în primul rând, prin forța cromatică, prin raporturile violente de culoare, prin „îndrăzneala” cu care roșul, portocaliul, negrul, galbenul sau verdele ni se imprimă obsesiv în memorie și atmosfera de ritual magic prezentă în fiecare tablou. Alina Codin a construit imagini valorificate prin culoare, contraste, afirmându-și și un simțământ dramatic. Prin simbolurile pe care le propune interpretează structurile fizice conform sentimentelor sale, alternând construcția riguroasă cu dramatismul artistic. De aceea putem spune că demersul Alinei Codin se suprapune eforturilor artistului contemporan, aflat în căutarea unei spiritualități moderne, vulcanice, dramatice.

Urmându-l pe Mircea Eliade, artista identifică la omul contemporan nevoia fundamentală de reîntoarcere la origini, de un recurs la „mitul creației” și un „comportament mitologic”.

Dacă o privim în perspectiva pregătirilor legate de marcarea Centenarului României, expoziția și demersul Alinei Codin pot fi asemănate cu sintetizarea melaninei. În mod simplist, melanina (cunoscută și drept pigment al pielii) colorează pielea, părul și ochii (irisul) și protejează pielea de soare. Adică ne reconstruiește identitate și ne protejează de pericole.


Alina Codin este absolventă a Universității de Artă din București, anul 2000, secția Pictură, clasa prof. Vladimir Zamfirescu. Între 1995-1997 a urmat cursurile Secției de Scenografie din cadrul Universității, din anul 1998 optând pentru cursurile de Pictură. Timp de 3 ani a urmat și cursul de Pedagogie, obținând atestarea necesară activității didactice. A fost selecționată pentru a participa la numeroase expoziții de grup în perioada 1996-2006. În anul 1997 a avut prima expoziție personală la Teatrul Bulandra din București. Din 1992 profesează ca Art Director pentru diferite Agenții de Publicitate. Din 2007, și-a deschis propria firmă de publicitate. În data de 10 noiembrie 2017, a vernisat expoziția intitulată „Universul Nudului”, care a avut loc la Gallery, sediul Asociație Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane, și i-a reunit și pe fotografii Delia Herman-Oprescu și Cristian Oprescu Herman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Căutați «gleTierra» lui Aurel Tar la ICR

Vă recomand un eveniment cu adevărat inedit - expoziția de pictură «gleTierra», semnată de artistul vizual Aurel Tar și care este găzdui...